Rólunk

A nevem Dr.Turi Róbert. Fehérgyarmaton születtem 1982-ben. A középiskolai tanulmányaimat a nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnáziumban folytattam, majd felvételt nyertem a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának állatorvos szakára. 2006-ban szereztem állatorvos doktori diplomát, azóta foglalkozom beteg állatok kezelésével, betegségeik megelőzésével.

Kezdettől részt vettem az ügyeleti betegellátásban, ahol a kisállatokon túl lovakkal, szarvasmarhákkal, kiskérődzőkkel és sertéssel is foglalkoztam. 2008-tól a Csengeri Járásban éltem. Ott alapítottam családot, de fontosnak tartottam, hogy a gyerekeim hozzám hasonlóan Fehérgyarmaton nőjenek fel, így 2014-ben hazaköltöztünk. 

Az utóbbi évek számos kihívás elé állították a magyar állatorvosokat, mivel vidéken jelentősen csökkent az aktív kollégák száma, miközben a haszonállat-állományok inkább csak koncentrálódtak - annak minden előnyével és hátrányával -, a kisállatok esetében pedig egyre növekvő igény jelentkezett a szolgáltatások színvonalának emelésére. Az elöregedett kar már nem tudta fenntartani az ügyeleti rendszert, a fehérgyarmati állategészségügyi ügyelet még a hazaköltözésem előtt megszűnt, az újraszervezésére pedig újabb kolléga érkezéséig nem sok esély látszik. 

Súlyos járványok, korábban csak könyvekből ismert vírusok, paraziták törtek be hazánkba, régi fertőző betegségek terjednek újra, amelyek jelentős veszteségekkel fenyegetik a haszonállatainkat és súlyos egészség-károsodással házi kedvenceinket, de több szervezéssel és néhány fejlesztéssel képesek lehetünk a ránk testált feladatokat ellátni a háziállatok és sokszor közvetve gazdáik egészségének megóvása érdekében.